Lavt lufttrykk går på sikkerheten løs, og kan både være farlig og kostbart. Lavt lufttrykk gir dårligere veigrep og kontroll, og dekkene blir mindre motstandsdyktige mot varmgang og stress fra underlaget.
Lite luft koster deg penger. Faller lufttrykket fra 2.2 bar til 1 bar halverer du levetiden på dekket, og rullemotstanden øker, som igjen øker forbruket av drivstoff og utslipp av skadelige avgasser fra motoren.
Hjulene til en campingvogn er i prinsipp lik hjulene til en personbil, men de er konstruert for høyere belastning og for bedre sideveis stabilitet, som man kan oppleve ved eksempelvis sidevind. Bruk derfor aldri personbildekk til en campingvogn.
Campingvogner er som oftest sjelden på veien. Derfor er sjekk av lufttrykk ekstremt viktig iom at luften trenger ut av dekkene over tid. Så sjekk lufttrykket før du drar og når dekkene er kalde. Selv om dekkene ved inspeksjon ser bra ut, så skal et campingvogn-dekk ikke være eldre enn maks 10 år.
Vær nøye ved lasting av feriebagasjen i hengeren. Vekten bør fordeles så jevnt som mulig utover hele flaten for å unngå kraftige opp/ned bevegelser i lengde retningen og ikke minst sikre god stabilitet. Å kjøre med overlast er ikke bare ulovlig, men også direkte farlig.
Ta alltid med et reservehjul. Du vet aldri når du får bruk for det.
Som en del av kampanjen ”Tenk før du kjører” har Bridgestone siden 2005 sjekket 67000 dekk på kryss og tvers av hele Europa. Resultatet er alarmerende. Mer enn 90% av sjåførene kjører med for lite luft i dekkene, og 40% har minst ett dekk som ligger langt under anbefalt lufttrykk.
1. Planlegg kjøreturen godt
2. Sjekk dekktrykket ofte
3. Begrens mengden last og unngå last på taket
4. Ikke varm opp motor før avreise
5. Bruk air-conditioning kun når det er nødvendig
6. Akselerer mykt og hold en konstant hastighet
7. Bruk motorbrems
8. Ikke press motoren
9. Vei opp, eller gjør turen CO2 nøytral